Ομελέτα φούρνου με αγκινάρες και μανιτάρια

Αυτή η νοστιμότατη ομελέτα τρώγεται ζεστή ή κρύα.

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 8 μικρές αγκινάρες ή 4 κανονικές κατεψυγμένες/ξεπαγωμένες ή κονσέρβα, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 4 κ.σ. κεφαλογραβιέρα χοντροτριμμένη
  • 150 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε τις αγκινάρες στο τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν στις άκρες, περίπου 4’. Προσθέτουμε το σκόρδο και 120 ml νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι οι βάσεις των αγκινάρων να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε τις αγκινάρες με ένα μαχαίρι μετά από περίπου 10’. Βγάζουμε το καπάκι και βράζουμε μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του. Κατεβάζουμε από το μάτι.

2. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου. Χτυπάμε τα αυγά και 2 κ.σ. του τυριού σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που μπαίνει και στον φούρνο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 5’. Πατάμε τις αγκινάρες για να φύγουν τα υγρά τους, τις βάζουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε για 2’. Βάζουμε τα αυγά και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά, να είναι μέτρια, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηθεί μέχρι τα αυγά να σφίξουν, περίπου 5’. Πασπαλίζουμε με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. τυρί.

3. Βάζουμε την ομελέτα στο γκριλ του φούρνου. Ψήνουμε μέχρι να πήξει στο κέντρο, περίπου 1’. Χρησιμοποιώντας μια πλαστική σπάτουλα, σηκώνουμε τις άκρες της και βάζουμε την ομελέτα σε μια πιατέλα. Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα (θερμοκρασία δωματίου).

Διατροφική αξία
Αυτό το φαγητό είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, Ριβοφλαβίνης, Φολικού οξέως, Μαγνησίου, Φωσφόρου, Χαλκού και Σεληνίου

Ανά μερίδα: Γλυκαιμικό φορτίο (GL): 2, Πρωτεΐνες: 20 γραμμ., Υδατάνθρακες: 29 γραμμ., Λιπαρά: 24 γραμμ. (από τα οποία τα 6 γραμμ. είναι κορεσμένα), Φυτικές ίνες: 14 γραμμ.

συνταγή: Dr. Φαίδων Λίντμπεργκ
φωτό: Studio Foodimage/Drakopoulos G.
επιμέλεια: E+Ε creative media/E-N Kaitsa
Για 4 άτομα
Publisert 2019-04-24. Endret 2019-05-23
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone